Як правильно пасинкувати помідори та нічого не зіпсувати

20.10.2024   15:04    22

З часом на стовбурах помідорів та інших рослин з’являються пасинки – бічні пагони з листових пазух. На їх розвиток йдуть ресурси, а тому, якщо залишити їх усі, урожай вийде не таким рясним і великим, як міг би. Крім того, кущі стануть дуже густими, особливо в нижній частині, що сприяє грибковим захворюванням. А ось поливати, підгодовувати, прополювати та розпушувати такі рослини не надто зручно. Вихід із ситуації — пасинкування, тобто видалення більшої частини відростків.

Щоб отримати хороший урожай, видаляйте більшу частину пасинків із помідорів, огірків, перцю та баклажанів. Процедура також піде на користь гарбузам, кавунам та диням, а з кабачками та патисонами можна обійтися і без пасинкування.

Що треба знати перед пасинкуванням помідорів

  • Проводьте процедуру вранці. Погода переважно суха, без дощу, хоча для тепличних умов це не критично.
  • Використовуйте для пасинкування гострий ніж, садові ножиці або просто видаляйте відростки руками.
  • Акуратно зрізайте або відщипуйте пасинки, залишаючи пеньок завдовжки кілька міліметрів.
  • Намагайтеся не пошкоджувати стебла, а якщо випадково зачепили, посипте рану золою. Присипати можна і місця зрізу, хоча міцні та здорові рослини нормально переносять процедуру і без цього.
  • По можливості після пасинкування кожного куща обробляйте інструмент блідим розчином марганцівки або медичним спиртом, щоб не перенести захворювання з однієї рослини на іншу.

Як правильно пасинкувати помідори

Видалення бічних пагонів є актуальним і для рослин у відкритому грунті, і для тепличних мешканців. Головне при цьому врахувати особливості сорту або гібриду, який ви посадили.

Коли пасинкувати та формувати помідори

Затягувати із видаленням пасинків не варто. Приступайте до процедури вже за два тижні після висадки в теплицю або відкритий ґрунт. Проводьте пасинкування регулярно і намагайтеся позбутися пагонів, поки вони зовсім невеликі, щоб рослини не витрачали зайві сили. Нижнє листя, яке торкається землі, теж зріжте або відщипніть. Так ви знизите ймовірність грибкових та бактеріальних хвороб.

Далі процедура залежить від особливостей сорту чи гібриду. У низькорослих (детермінантних) перший міцний пасинок залишайте на висоті від 30 см, а другий ще вище. Якщо у вас вже є три стебла – один спочатку основний і два отримані з пасинків, але квітів на кущі зовсім мало, можна залишити ще один у верхній частині одного зі сформованих стебел.

Високорослі помідори (індетермінантні) краще сформувати у два стебла. Приблизно після 45 см залиште одну міцну додаткову втечу. Далі підтримуйте рослину в такому вигляді та видаляйте пасинки вже з двох основних стебел. Якщо зав’язей зовсім мало, то на кількох нових пасинках можна залишити бутони і по два листи поруч із ними, а все, що вище, зрізати.

Зростання куща теж варто обмежити. Зробити це краще за 30-40 днів перед тим, як ви плануєте зібрати останній урожай. Інакше всі плоди просто не встигнуть визріти. Для цього просто прищипніть обидва стебла на самій верхівці, залишивши два листи над останніми зав’язями.



  • Контакти
  • Політика конфіденційності
  • Карта сайту